Skip to content


Google+. Facebook konkurentas, ar dar vienas prisvilęs Google kūrinys?

Google naujoji paslauga, Google+, jau kelias savaites kelia interneto vartotojų susidomėjimą. Kai ką – seniai nuvylė Facebook, kiti jo nenaudojo iš principo, treti – prieštarauja bet kokiems masiškai populiariems produktams. Aš irgi gavau pakvietimą į šią naują vietą. Tad kas yra naujasis Google kūrinys: prisvilęs blynas ar skanus pyragas?

Prieš lyginant smulkmenas ar ką nors peikiant, reiktų prisiminti Google socialinių tinklų istoriją, kuri – visai netrumpa. Kadaise sukurtas Orkut tinklas dėl kažkokių priežasčių išpopuliarėjo tik Brazilijoje. Vėliau sukurtas Wave, buvo klaikiai sudėtingas, bandė apžioti per daug ir praktiškai buvo orietuotas į el. pašto evoliuciją. Na o Buzz atrodė lyg neišbaigtas kūrinys įkištas prie Gmail, nes niekas nesugalvojo geresnės vietos. Visi jie (išskyrus nebent Orkut) buvo labai susiję su Gmail ir el. pašto adresais. Kaip dažnai žmonės tikrina el. paštą XXI amžiuje?…

Na ir štai Google pristatė Google+. Šiuolaikišką, švarų ir blizgantį produktą. Tai, koks sterilus ir švelnus atrodo Google+ pirmą kartą jį įsijungus sužavi ir išgąsdina vienu metu: jautiesi lyg per anksti atėjęs į vakarėlį. Viskas lyg ir paruošta linksmybėms, bet nėra su kuo linksmintis. Na žinoma, tai – uždaras testavimas. Na ir po 3 dienų vartojimo, jau randu ir priežasčių ten užsukti – rimti žmonės ten jau susisuko lizdus.

Viena iš priežasčių, kodėl nėra taip baisu be draugų (kol kas – viskas su laiku), „Facebook draugystės“ sąvokos panaikinimas. Tu nesi priverstas draugauti su žmogumi, kad su juo diskutuotum ar sektum jo viešai paskelbtas žinutes. Tai leidžia „Circles“ sistema, veikianti realių žmonių santykių pavyzdžiu. Gyvenime juk susikuria draugų ir pažįstamų ratai. Turime draugus, kuriems galime atskleisti daugiau, nuo šeimos norime nuslėpti vakarykščio tūso nuotraukas, pažįstamus, kuriuos norime turėti po ranka, bet praktiškai nepažįstame ar tiesiog gerbiamus, stebimus žmones. Būtent tai leidžia atskirti Circles sistema. Čia durnius galime drąsiai vadinti durniais ir niekas to nesužinos. Žinoma, teigiama, jog FB irgi tai egzistuoja. Tačiau pateikimas – siaubingas. Matyt dizainerių FB tikrai nesamdė šiam reikalui.

Taigi, kiekvieną kartą kažką skelbdami sraute, keldami nuotraukas ar komentuodami galime pasirinkti kas tai matys, o kas – ne. O tai – jau žingsnis privatumo link.

Žinoma, su Google+ pateikta ir integracija su visomis kitomis Google paslaugomis: Youtube, Picasa (kur kas pranašesnis dalykas už FB nuotraukų sistemą), Gtalk (chatas, audio/video pokalbiai) ir t.t. Negalima nepaminėti ir Hangouts sistemos. Tai – konferencinis video pokalbis prie kurio gali prisijungti visi draugai (arba ne visi – tavo reikalas). Puikus būdas prastu oru neišlendant iš namų pabendrauti.

Na o internete jau yra ne vienas ir ne du žmonės aktyviai dirbantys verbuojant naujus narius. Vienas iš patogesnių būdų – importuoti FB kontaktus į Yahoo paštą, o iš ten – į Google+. Detalesnę informaciją teikia Keliaujantis Hakeris.

Ar ši sistema išpopuliarės – parodys laikas. Tačiau ji jau renkasi savo vartotojus. Ir sunku neprijausti šiam kūriniui. Google iš tiesų sukūrė kažką TOKIO.

Posted in Apps, Google.

Tagged with , , , .


One Response

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. troy says

    jau laikas, sakote?



Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos