Skip to content


„Zero 2“ arba „Pulp Fiction“ lietuviškai

Kadangi 02-25 suėjo 18, šeštadienį nuėjau į legendinio lietuviško filmo tęsinį. Čia trumpai parašysiu savo įspūdžius. Kadangi žadu „spoilinti“, nemačiusiems siūlau toliau neskaityti (nebent esat Tarantino fanai ir nuo tokių komentarų jums bus tik įdomiau žiūrėti filmą).


Taigi, „Zero“… Daugeliui vienas rimčiausių ir geriausių lietuviškų filmų. Nepaisant savo panašumo į Tarantino filmus, jis atrodė gan originalus. Pateikė naują lietuviškuose filmuose veiksmą, nelinijinį, nenuspėjamą siužetą ir gatvės žargoną – to padaryti dar nebuvo išdrįsęs niekas. Praėjus keliems metams E. Vėlyvis nusprendė tai pakartoti. Taip gimė Zero 2.
Iškart po ironiško vaizdelio, kai iš pievos po užrašu „Vilnius – Europos kultūros sostinė“ išlenda prostitutė, paaiškėja kur vyks veiksmas. Tai gatvės, kuriose nuolat lankomės, kuriose tenka pavaikščioti kasdien.
Tačiau čia aš ne tam rašau, kad aprašyčiau veiksmo vietą, kurią visi ir taip pažįsta. Noriu pabadyti panašumus į Pulp Fiction. Nekalbėsiu apie filmo skirstymą skyriais – tai akivaizdu. Siužetas taip pat abiejuose filmuose „susieina“ tik gale. Tai irgi akivaizdu. Kalbėsiu apie ne tokias ženklias sąsajas.

Pirmiausia tai smogikai – Maksas ir Silvestras – atitinka smogikus iš Quentin kūrinio.
Maksas su chalatu. Chalatą užsimetęs mafijos smogikas gan neįprastas vaizdelis, tačiau prisiminkim antraplanį paties Tarantino vaidmenį ir Travoltą.

Matome patį Tarantiną su chalatu ir Travoltą, smogiką, kurį tuoj aprengs ne ką geriau.

Matome patį Tarantiną su chalatu ir "reikalų tvarkytoją", kuris aprengs Travoltą bei Samuelį L. Jacksoną ne ką geriau.

Naroktikai ir jų vartojimas – tiesiai iš Pulp Fiction. Šapras nuolat uosto, visi nuolat uosto.

Judam toliau. Kai Travolta netyčia ištaškė smegenis narkotikų prekeiviui, „reikalų tvarkytojas“ padėjo viską „sutvarkyti“. Gal situacija nėra lygi „Zero 2“ Šapro nužudymo istorijai, bet metodai panašūs. Lavoną supjaustyt, sukišt į lagaminą ir išmest. Sako tai viena iš kelių scenų, dėl kurių filmui davė „S“ reitingą.

Galima paminėti ir dialogus, kurie labai primena Tarantino šedevrus. Kai kurie gan nerealistiški, net kiek kvaili, tačiau genialūs. Prisiminkim vien „Pulp fiction“ diskusiją apie kojų masažą. Tai galima palyginti su „Zero 2“ iškeltu klausimu vertu 1000 dolerių – ar dulkintum vedusią moterį jei liktų gyvent viena diena?

Dar galima paminėti ir lagaminą, prirakintą prie „čiurkos“ rankos. Identiškas yra Pulp fiction. Abiejų lagaminų vidus per visą filmą nė karto neparodomas. Panašus dalykas buvo ir filme „Rock’n’rolla“ (paveikslas niekad nebuvo parodytas iš priekio), bet čia jau kita šneka.

Taigi turime lietuvišką tarantinišką holivudinį – neholivudinį filmą, puikiai panaudojantį kitų režisierių jau naudotus elementus. Ar jis nuo to blogesnis? Spręsti jums. Gal kam filmas gali neįtikti dėl keiksmažodžių ar dėl žiaurumo ribų peržengimo (papai), bet šiaip jis ne ką blogesnis už Tarantino šedevrus. Įdomu, ką tie „antikeikūnai“ sakytų, jei filmai būtųn verčiami pažodžiui?…

Posted in Filmai.

Tagged with , , , , , , , , , , .


2 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. AHAM says

    seip jeigu ka ZERO II filme buvo atskleistas ir parodytas lagamino turinys , ir tai buvo koksas ar tai hera.

  2. ad says

    „šiaip jis ne ką blogesnis už Tarantino šedevrus“ 🙂

    bet šiaip labai geras komentaras!



Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos