Skip to content


Manojo Acer 5552 apžvalgėlė

Jau senokai galvojau apie nešiojamo kompiuterio pirkimą. Apgalvojau įvairius variantus, perskaičiau tonas atsiliepimų apie gamintojus ir šiek tiek abejodamas pasirinkau Acer 5552. Na Acer garsėja kaip pigių, galingų ir nelabai patvarių laptopų gamintojas. Labai abejojau dėl šio pirkinio. Tačiau paskaitęs komentarų apie kitus gamintojus geresnių atsiliepimų neradau.  Galų gale supratau, kad laptopo pirkimas yra loterija, o korpuso patvarumas labiau priklauso nuo rankų kreivumo ir surizikavau.

Pirkdamas žinojau ko ieškau – kompiuterio skirto mokslui, bet tinkamo ir kokiam senesniam žaidimui. Deja teko iš karto atmesti visus Intel pagrindo kompiuterius – jų GMA vaizdo plokštės (net ir naujausia Intel HD Graphics) nė iš tolo neprilygsta AMD siūlomoms integruotoms ATI plokštėms. Šios taip pat neblizga, bet su kompromisais paleidžia ir naujus žaidimus. Žinojau, kad man reikia 320GB kietojo disko – nešiojamam PC manau daugiau nereikia – šiais laikais niekas duomenų nebesandeliuoja PC harduose – naudojamos išorinės laikmenos. Visa kita – kaip gausis.

Taigi, ką nusipirkau?

Acer Aspire 5552

AMD Athlon II X2 P340

ATI Mobility Radeon HD 4250 (integruota)

320GB HDD

3 GB DDR3 RAM

Taigi parametrai – visai neblogi. Procesorius silpnokas, tačiau jo užtenka, vaizdo plokštė kompromisinė, tačiau turi ir VGA, ir HDMI jungtis – man – didelis pliusas. Visai neblogai ant veža WoW (high), Dragon Age (medium), Oblivion (medium). Iš esmės plokštės achilo kulnas – filtravimai ir Anti-Aliasing – šių funkcijų nereikėtų jungti aukščiau kaip 2x. Visa kita – be priekaištų.

Na bet dabar gana parametrų. PC atkeliavo gana plokščioje dežėje kartu su 6 celių baterija, kuri net žiūrint filmus ir žaidžiant ar rimtai dirbant veikia apie 2 h, maitblokiu, atkūrimo DVD su tvarkyklėmis ir greito paleidimo instrukcija.

Korpusas atrodo pakankamai rimtai ir gražiai, niekur negirgžda, sukelia tvirtumo įspūdį. Žinoma šios klasės laptope apie metalines vidaus apsaugas galima svajoti, taigi ekrano panelė šiek tiek lanksti – nieko neįprasto. Šioks toks trūkumas pasirodė media ir garso mygtukai – jie galėtų būti iškelti atskirai ir nepriklausomi nuo funkcinio klavišo (nors tai gal ir įprasta).

Pirkau su instaliuotais Linux. Tikėjausi kokios Ubuntu ar bent Suse distribucijos. Deja tai tebuvo komandinė linux eilutė – DOS atitikmuo. Deja Win disko neturėjau, taigi susimečiau Linux Mint. Vėliau Win7 nemaloniai nustebino – jie kur kas prasčiau tvarkėsi su kompiuterio komponentais nei Linux. Windowsams teko įdiegti krūvą tvarkyklių iš DVD, kol viskas pradėjo pilnai funkcionuoti. Čia kaltės niekam neversiu -buvo pilnas DVD reikalingų draiverių – nebent Win7 galėjo labiau pateisinti savo gerą vardą…

Glossy ekranas – kai kam baisus trūkumas. Aš niekad tokio nebandęs surizikavau ir nelabai tenusivyliau. Spalvos, ryškumas – puikūs. Atspindžiai nėra labai įkyrūs, o kadangi turiu neblogą vietą darbui – per daug netrukdo. Patogus video žiūrėjimas pliusas. 16:9 ekranas tam puikiai tinka. Deja to nepasakysi apie senesnius žaidimus – šie dažniausiai pritaikyti 4:3 ekranams. Kalbant apie formato patogumą – 4:3 ekranai man dabar atrodo kvadratiniai… Apskritai 15 colių ekranas beveik atitinka 17 colių 4:3, todėl jei norit nedidelio PC – pirkit dar mažesnį.

Yra pilna klaviatūra. Man nepratusiam prie tokios dar vis nepatogu – mygtukai „įleisti“ į vidų. Na bet tai laptopų bruožas – žmonės išgyvena…

Touchpadas veikia gerai, turi pelės ratuko atitikmenį. Norintys gali apskritai išmokti juos naudotis geriau nei pele – yra daugybė funkcijų.

Vienas iš didesnių trūkumų – garsas. Tai vienas vienintelis garsiakalbis. Žinoma, muziikos su laptopu niekas ir nesiruošia klausyt. Reikės įsigyti kokias kolonėles. Kiek bjauresnis dalykas – vis dėl mono garsiakalbio nusimušantys jungties garso nustatymai – gaunasi garsas tik per vieną kolonėlę. Vėliau supratau, kad tai sutvarkoma patildžius/pagarsinus, bet vis tiek nervina. Jau galvojau jungtis prasta, o aiškių balanso nustatymų galima sakyti win7 neturi.

Procesoriaus temperatūra diebant laikosi apie 45-50 laipsnių. Pasistengus pavyko užkelti iki 58. Beje, čia Linux nusileidžia Win – win dirba šalčiau (su jais max buvo 56 laipsniai). Maksimali saugi procesoriaus riba – 70 laipsnių. Bent jau taip sako AMD. Panašu jog jei aušintuvas per daug nerinks dulkių – tai gan saugus aparatas. Korpusas deja aušinamas nėra, todėl visada yra šiek tiek šiltas (berods dell turi korpuso aušinimo technologiją). Kita vertus išskyrus šį nesu bandęs beveik jokių laptopų – nežinau kas yra normalu, bet iš visagalio interneto susidariau tokią nuomonę.

Taigi tai gan paprastas ir kokybiškas bei pigus kompiuteris. Juo naudojantis pasidaro aišku kodėl jis pigesnis, kam buvo sutaupyta. Daugumai juk nereikia pilnų stereo garsiakalbių krūvos media mygtukų, praplėtimo kortelių lizdų ir pan. Kokybę parodys laikas, bet kol kas esu patenkintas.

Posted in Kita.

Tagged with , , , .



Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos