Skip to content


Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot) RC apžvalga

Na va, jau porą dienų, kai mano PC sukasi ryt oficialiai išeisianti Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot. Kadangi tai praktiškai galutinė versija, kurioje ko gero niekas nebesikeis, jaučiu norą aprašyti Svajingojo Oceloto naujoves.

Visų pirma reikia paminėti, jog buvau vienas tų, kuriems labai patiko Ubuntu kryptis, kai buvo pristatyta Unity aplinka. Žinoma Natty versijoje ji nebuvo pakankamai išbaigta: 3D versija naudojo baisiai daug sistemos resursų, dažnai pasitaikydavo koks nors bug’as (bent pirmąjį mėnesį – situacija greitai gerėjo). Negana to, kaip pagrindas buvo naudojama senstelėjusi Gnome 2 platforma, kuri, kaip paaiškėjo nelabai tiko naudojimui su „kiautu“. Tačiau, nepaisant problemų, idėja buvo labai gera. Daugelis tikėjosi 11.10 versijoje išvysti galų gale tinkamai išbaigtą Unity aplinką, išnaudojančią Gnome 3 galimybes. Ar Canonical pavyko tą padaryti?

Jei Ubuntu su 11.04 pradėjo savo metamorfozę, tai 11.10 yra visai naujas jos etapas. Vos užkrovus sistemą pasitinka visiškai naujas ir gražus prisijungimo ekranas. Smulkmena matoma tik suvedant slaptažodį, bet dabar kiekvienas šį procesą stebintis Win vartotojas – varvins seilę.

Galų gale prisijungę pamatysite per daug iš pirmo žvilgsnio nepasikeitusį Unity aplinkos darbastalį. Nuo šiol vartotojų patogumui kampe buvęs „Dash“ mygtukas buvo perkeltas į paleidimo juostą. Tuo tarpu išdidinto lango valdymo mygtukai nuo šiol pasimato tik užvedus pelę ant viršutinės juostos. Tai logiška – visi žino kur jie turėtų būti, o visą laiką juos rodyti – neverta. Pasikeitė ir sistemos meniu piktograma ekrano kampe. Dabar ji pravardžiuojama „power cog“ – bandyta suderinti išjungimo mygtuko ir nustatymų piktogramas – natty susilaukė dėl to kritikos.

Šiek tiek daugiau dėmesio nusipelnė Dash skydelis. Dabar filtravimas paruoštas kur kas patogiau. Dar lengviau surasti ieškomą programą ar failą. Taip pat buvo integruoti muzikos ir dokumentų „lęšiai“ labai palengvinantys šių failų paiešką. Apskritai skydelis dabar veikia greičiau, atrodo gražiau, jo spalva (kaip ir paleidimo juostos) prisitaiko prie naudojamo wallpaperio.

Šiek tiek pasikeitimų sulaukė ir darbalaukių perjungiklis:

Nemažų pasikeitimų sulaukė ir Programų centras, kuris tapo greitesnis ir gražesnis. Pagrindiniame lange dabar rodomos populiariausios ir kūrėjų parinktos programos:

Negalima pamiršti ir pasikeitusio sistemos nustatymų lango. Nuo šiol vietoje daugybės nustatymų programėlių, viskas sukišta į vieną meniu. Atrodo patogu, bet reikia priprasti, kad reikia spausti mygtuką atgal, o ne uždaryti eilinį langą, norint grįžti į meniu.

Prie kitų naujovių reikia paminėti pasikeitusį programų paketą. Vietoje Evolution pašto programos dabar naudojama Thunderbird, atsirado atsarginių kopijų programa Deja Dup bei dar keletas programų.

Apskritai naujoji OS dirba pakankamai stabiliai. Jau dabartinė RC versija veikia kur kas geriau nei Natty po oficialaus pasirodymo. Kol kas neteko susidurti su klaidomis, tad drįstu teigti, jog sistema yra visai neblogai paruošta išleidimui. Resursų suvartojimo po Natty tikėjausi siaubingo, bet Unity 3D aplinka ant silpno laptopo veikia kur kas geriau nei senojoje versijoje. Be to ir baterijos veikimo trukmė išlieka visai padori. Na o norintiems itin taupyti energiją ar turintiems mažokai resursų yra Unity 2D aplinka, kurią galima pasirinkti prisijungiant. Šioje nėra daugelio efektų, tam tikri elementai supaprastinti, viskas atrodo daugmaž taip pat kaip ir 3D versijoje.

Norintys parsisiųsti galutinę versiją, tą galės padaryti jau rytoj www.ubuntu.com

Negalintys sulaukti oficialaus starto, RC versiją gali parsisiųsti čia: http://iso.qa.ubuntu.com/qatracker/

 

Posted in Apps, Linux.

Tagged with , .


2 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. skirtumas says

    O kas pradėjo tų permatomų langų t.y. „mirga/marga“ madą? Negaliu suprasti kam to reikia? Kad pasipuikuoti prieš draugus?
    Nes darbui tai žiauriai trukdo – t.y. kai reikia dažnai junginėti tarp langų, kai langų daug.
    Man asmeniškai tik akys nuvargsta. Darbe pas mus naudoja W7, tai dirbt galiu normaliai tik išjungęs visus efektus nafik.

    Apie kokius nors ubuntu galvoju turėti, kai turėsiu asmeninį savo kompą (kada nors) 🙂

  2. Mėsgalis says

    Na permatomi langai pirmiausia atsirado KDE linux aplinkoje. Ubuntu permatomų langų nėra – tik Dash skydelis. Ar permatomi dalykai trukdo – sunku pasakyti, bet Ubuntu efektų pasirinkimas yra nuo visiškai nereikalingų, pvz „drebantys“ kaip želė langai ar vandens imitacija ekrane, iki labai reikalingų, pvz. Desktop Wall, kuris leidžia tampyti langus tarp atskirų darbalaukių.



Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos